***اِن ئی یِمَک 2 ***
پيشگفتار استاندارد روش اندازه گيری عصاره محلول در آب سرد و در ادويه و چاشنی كه بوسيله كميسيون فنی ادويه و چاشنی تهيه و تدوين شده در بيست و دومين كميته ملي مواد خوراكی و فرآورده های كشاورزی مورخ 35/4/16 تصويب گرديد . پس از تائيد شورای عالی استاندارد و به استناد ماده يك ( قانون مواد الحاقي به قانون تاسيس موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران مصوب آذرماه 1349) بعنوان استاندارد رسمي ايران منتشر ميگردد . براي حفظ همگامي و هماهنگي با پيشرفتهاي ملي و جهاني صنايع و علوم استانداردهاي ايران در مواقع لزوم و يا در فواصل معين مورد تجديدنظر قرار خواهند گرفت و هر گونه پيشنهادي كه براي اصلاح يا تكميل اين استانداردها برسد در هنگام تجديدنظر در كميسيون فني مربوط مورد توجه واقع خواهد شد . بنابراين براي مراجعه به استانداردهاي ايران بايد همواره از آخرين چاپ و تجديدنظر آنها استفاده نمود . در تهيه اين استاندارد سعي بر آن بوده است كه با توجه به نيازمنديهاي خاص ايران حتيالمقدور ميان روشهاي معمول در اين كشور و استاندارد و روشهاي متداول در كشورهاي ديگر همآهنگي ايجاد شود . لذا با بررسي امكانات و مهارتهاي موجود و اجراي آزمايشهاي لازم استاندارد حاضر با استفاده از استاندارد زير تهيه گرديد . ISO recommendation R 941 Spices and condiments Determination of cold water soluble extract روش اندازهگيري عصاره محلول در آب سرد , در ادويه و چاشني اين استاندارد براي اكثر ادويه و چاشنيها قابل استفاده است از لحاظ تعداد و تنوع اين گونه محصولات در حالات خاص امكان دارد اصلاح اين روش يا حتي انتخاب روش مناسبتري ضرورت پيدا كند . چنين اصلاحات در پيش نويس استاندارد مربوطه ذكر خواهد شد . هدف از تدوين اين استاندارد روش اندازه گيري عصاره محلول در آب سرد براي ادويه و چاشني ميباشد . مقصود از عصاره محلول در آب سرد موادي است كه بوسيله آب سرد تحت شرايط مشخصي استخراج ميشود . اساس كار مبتني بر استخراج مواد بوسيله آب سرد , تصفيه , خشك كردن باقيمانده و وزن كردن آن است . وسائل معمولي آزمايشگاهي به اضافه وسائل زير : 4 ـ 1 ـ بالن ژوژه 100 ميلي ليتري 4 ـ 2 ـ پيپت 50 ميلي ليتري 4 ـ 3 ـ كپسول پهن پارسنگ شده 4 ـ 4 ـ گرمخانه تنظيم شده در 103±2 درجه سانتيگراد حرارت . 4 ـ 5 ـ حمام بخار 4 ـ 6 ـ كاغذ صافي با ظرافت متوسط 4 ـ 7 ـ ترازوي حساس آزمايشگاهي نمونه برداري بايد مطابق استاندارد شماره 512 ايران روشهاي نمونه برداري از ادويه چاشني انجام گيرد . 6 ـ 1 ـ آماده كردن نمونه : آماده كردن نمونه براساس استاندارد شماره 1727 خواهد بود . 6 ـ 2 ـ آزمونه : از نمونه تهيه شده مقدار 2 گرم را با تقريب 0/001 گرم وزن كنيد . يادآوري 1 ـ در اين آزمون از آب مقطر يا آبي كه به درجه خلوص آب مقطر نزديك است استفاده كنيد . 6 ـ 3 ـ تعيين مقدار : آزمونه را با مقدار كافي آب سرد به بالن ژوژه (4-1) منتقل كنيد و تا حد نشانه با آب سرد پر كنيد و در آنرا ببنديد و آنرا تقريبا بمدت شش ساعت بفاصله هر 20 دقيقه بهم بزنيد و آنگاه مدت 16 ساعت در جائي آرام و بدون هم زدن بماند . عصاره را از كاغذ صافي (4-6) عبور دهيد و 50 ميلي ليتر از محلول صاف شده را در كپسول كف پهن پارسنگ شده (4-3) بر روي حمام بخار (4-5) تبخير كرده و سپس در گرمخانه (4-4) در حرارت 103±2 درجه سانتي گراد حرارت آنقدر قرار دهيد تا بوزن ثابت برسد , وزن ثابت موقعي حاصل خواهد شد كه با دو بار توزين متوالي هر دفعه پس از يك ساعت حرارت ديدن در گرمخانه تفاوت وزن حداكثر بيش از 0/002 گرم نشود . درصد كل عصاره محلول در آب سرد در ادويه و چاشني براساس ماده خشك از فرمول زير محاسبه ميشود . گزارش آزمون بايد گوياي روش بكار برده و نتيجه بدست آمده باشد و همچنين بايد در آن از كليه شرايط بكار رفته خارج از اين استاندارد ياد شود و هر گونه شرايطي كه احيانا در نتيجه آزمايش تاثير داشته باشد بيان گردد . گزارش بايد حاوي جزئيات مشخصات نمونه باشد .
نظرات شما عزیزان:
Design By : Mihantheme |